NAPELEM TISZTÍTÁS FONTOSSÁGA

Sokan úgy vannak a napelmekkel mint mások az autójukkal: van aki szökőévente takarítja meg, de van, aki hetente fényesre mossa. Elvégre, akinek napelem parkja van az szeret biztosra menni a napelemeinek maximális teljesítmény leadása miatt is.

Egyáltalán kell takarítani a napelemeket?

Röviden megválaszolva: igen, természetesen, hiszen ha szennyeződés fedi a fotovoltaikus táblákat, csökken a beáramló fény mennyisége. De ahogy a természet “koszolja” úgy “tisztítja” is, egy-egy kiadósabb eső szépen lemossa a napelemekre lerakódott koszt. De érdemes áttekinteni, hogy mitől szennyeződhetnek a napelemek és milyen megoldás van a tisztán tartásukra.

Hazánkban a legsúlyosabb és legáltalánosabb szennyezési forrás a természetes eredetű por. Tőlünk délebbre, közel az egyenlítőhöz már inkább a homok okoz gondokat, míg a nagyvárosoknál a légszennyezés a fő ludas.

Ritkább, ám jellemző szennyezés források még a hulló levelek, virágszirmok és az állati ürülék. A gyakoribb esőzés valamelyest enyhít a helyzeten, viszont érdemes a zivatarok után átnézni a napelem táblákat, mert a por akár sárként is megtapadhat rajtuk.

A szennyeződés negatívan változtatja meg a napelemek teljesítményét

Európán kívül, a száraz, sivatagos klímájú régiókban már egy negyed-fél év alatt közel 50 %-os hatékonyság-romlás is előfordulhat, sőt a napelemek teljesítménye egy nagyobb homokvihar után akár 75 %-kal is romolhat!

Európában és általában az északi féltekén azért sokkal jobb a helyzet. A klíma és az időjárás – egyelőre – kedvezőnek számít a napelemes rendszerek számára, és a szennyezés is kisebb, Afrikához vagy Közép-Amerikához képest. Kontinentális szinten elmondható, hogy a szennyeződés átlagosan 1,5%-kal csökkenti a napelemek áramtermelő képességét.

Inkább szmog legyen, mint homokvihar

Ha részleteiben nézzük meg Európa helyzetét, akkor azt látjuk, hogy itt is igaz, ami a világ többi részén: ahol gyakoribb a homokvihar, a szálló porral teli levegő, ott akár 20% teljesítménycsökkenés is tapasztalható negyed év alatt.

Ezzel szemben az urbánus és organikus szennyeződés csak 5% csökkenést okoz, mi több, a homok strukturálisan is károsítja a napelem táblákat.

Nagyobb problémát jelent azonban egy falevél vagy madárpiszok mint a por vagy a homok. Amennyiben csak egy kis részt takarunk be és nem az egész napelemet árnyékoljuk és a ByPass diódák nem aktiválódnak, akkor érdemes azonnal takarításhoz látni. Ha nem így teszünk, akkor Hot-Spot jelenség is kialakulhat, ami hosszabb távon visszafordíthatatlan kárt okoz a napelemünkben.

A szennyezés a zsebünkre is károsan hat

A teljesítménycsökkenés a szakértőknek és tapasztalt napelem tulajdonosoknak mond igazán sokat, az átlagos felhasználó sokkal inkább az anyagi vonzatát fogja erősnek tartani. Forintban kifejezve ugyanis a veszteség Magyarországon akár elérheti az egy millió forintot is <500kW napelem parknál, nagyobb (több MW teljesítményű) napelem erőműnél viszont akár évi több tízmillió forintot kiesést is eredményezhet.

Ha napelemek segítségével akarjuk az áramszámlát csökkenteni, vagy akár teljesen kiváltani, érdemes lehet néha letakarítani a napelemeket. A tisztítást végezhetjük magunk is, amennyiben olyan helyen vannak a napelemek, hogy könnyen elérhetjük őket és nem veszélyezteti a testi épségünket. A másik megoldás, hogy erre szakosodott szakembereket hívunk ki, de át kell gondolni a professzionális takarítás és a várható termelés többlet hozamát, mert könnyen meg lehet hogy a két össze nincs még csak egyensúlyban sem.

Napelem parkoknál a legideálisabb megoldás a gépekkel való tisztítás és éves karbantartási szerződés megkötése kedvező feltételekkel.

NAPELEMES RENDSZER

Árajánlat kalkulátor